Skenovanie odtlačkov na PC

Aplikácia Pichacie hodiny pre Android verzie 6 a vyššie už má v sebe podporu pre externé čítačky odtlačkov prstov pripojené do USB. Čo ak ale chcete používať Pichacie hodiny s čítačkou odtlačkov prstov na PC so systémom Windows alebo Linux? S Dochádzkou GIRITON to nie je problém. Na PC nainštalujete aplikáciu, ktorá beží na pozadí, čaká na naskenovaný odtlačok a v prípade, že sa nejaký objaví, odovzdá tento odtlačok aktívnej aplikáciu (teda napr. Pichacím Hodinám).

Požiadavky na PC

  • Odkaz na stiahnutie aplikácie (Windows a Linux): odkaz
  • Podporné knižnice pre obsluhu čítačky odtlačkov prstov
    • Windows: odkaz
    • Linux: odkaz, ďalej je potrebné inštalovať Java, a to príkazom " sudo apt install openjdk-11-jdk"

Aplikácia Fingerprint Desktop Client

Po zapnutí si aplikácia vyžiada tzv. REST api token. Ide o formu hesla, pomocou ktorého Fingerprint Desktop Client komunikuje s vašim firemným účtom v GIRITONe. REST api token si vygenerujete a spojíte s aplikáciou podľa následujúceho postupu:

  1. Vo webovej aplikácii GIRITON v agende Spárované zariadenia kliknete na tlačidlo +REST api token. Novo pridaný token si vhodne pomenujte, napríklad Fingerprint Desktop Client na PC Sklad1.
  2. V karte 3 Oprávnenia sa uistite, že je pre novo pridaný REST api token udelené oprávnenie
    1. Agenda 'Dochádzkové PINy, čipy, QR kódy' - prezeranie záznamov 
    2. Agenda 'Dochádzkové PINy, čipy, QR kódy' - úprava záznamov
    3. Agenda 'Personalistika' - prezeranie záznamov
    4. Agenda 'Personalistika' - úprava záznamov
  3. Kliknite na Uložiť zmeny.
  4. V karte 1 Základné, vedľa políčka REST api token kliknite na ikonku oka, ktorá vám zobrazí konkrétne znaky vybraného tokenu. Následne kliknite na ikonku "kopírovať" (vedľa ikonky oko), pomocou ktorej sa token skopíruje a môžete ho rovno vložiť do Fingerprint Desktop Client.
  5. V aplikácii Fingerprint Desktop Client sa uistite, že máte v hornom menu v sekcii Nastavenia vybrané Enter ID.

Režimy aplikácie

Aplikácia pracuje v dvoch základných režimoch, medzi ktorými je možné za behu aplikácie prepínať:

  • Identifikácia, kedy čítačka odtlačkov očakáva priloženie prsta a akonáhle k tomu dôjde, na klávesnici napíše ID alebo Číslo osoby, ktorej odtlačok patrí. Ak je v tej chvíli v popredí aktívna aplikácia Pichacie Hodiny, dôjde k rozpoznaniu konkrétnej osoby.
  • Registrácia odtlačku, kedy z tabuľky užívateľov evidovaných vo vašom firemnom účte vyberiete požadovanú osobu a tej nahráte nový odtlačok.

Uzamknutie aplikácie Fingerprint Desktop Client

Keď aplikáciu Fingerprint Desktop Client na danom PC nainštalujete a nastavíte, zvážte jej uzamknutie. Pravdeopodobne chcete, aby aplikácia bežala potichu na pozadí a bežný užívateľ by ju nemohol otvoriť a pridávať alebo mazať odtlaačky prstov ostatných užívateľov. To by zrejme mal mať možnosť iba vedúci.

V aplikácii Fingerprint Desktop Client choďte do Menu a zapnite Spúštať minimalizované, Tlačítko ukončiť minimalizuje aplikáciu, Automaticky obnovovať pripojenú čítačku a Uzamknúť aplikáciu. Dialóg Uzamknúť aplikáciu vás nechá zvoliť si PIN kód na odomknutie aplikácie a značku osôb z Personalistiky vo webovej aplikácii. Fingerprint Desktop Client môže teraz odomknúť bu zadaním PIN kódu, alebo priložením prstu na čítačku odtlačkov prstov (iba osoba, ktorá má v Personalistike nastavenú vybranú značku).

Ako najefektívnejšie používať čítačku odtlačkov prstov