Dovolenka

GIRITON automaticky vypočítava nárok na dovolenku. Nárok sa vypočítava podľa vložených dát (výmera, začiatok/koniec pracovného pomeru, vložená dochádzka).

Z tohto údaja sa potom ďalej počíta aj zostávajúca dovolenka. Do nej môžu vstupovať aj hodnoty prevedenej dovolenky z minulého roka, už čerpaná alebo ešte len plánovaná dovolenka.

Čo dodržať, aby dovolenka vychádzala správne?

  • Podľa legislatívy by mal zamestnanec odpracovať aspoň 60 dní v rámci jedného kalendárneho roka, aby získal nárok na dovolenku. GIRITON vypočítava nárok automaticky, ak zamestnanec už odpracoval, alebo sa očakáva, že odpracuje, aspoň 60 dní.
  • Užívateľ musí mať vloženú dochádzku v dňoch, kedy má smenu – či už je to Práca, Sick Day, Homeoffice, Choroba alebo čokoľvek ďalšie. Nevložená dochádzka znamená neospravedlnenú absenciu.
  • Dochádzka uplynulých mesiacov musí byť zamknutá. Uzamykaním dochádzky sa prenášajú dáta z uplynulých mesiacov (o dovolenke, fonde nadčasu, ...) do ďalších mesiacov. Uzamknuté musia byť všetky mesiace až do predminulého. Na uzamknutie minulého mesiaca máte celý aktuálny mesiac.

    Teda ak je aktuálne marec, platí, že február je potrebné uzamknúť do 31.3. Uzamknutie mesiacov musí byť vykonané chronologicky, teda najskôr január, potom február atď. Nesmie sa stať, že uzamykáme marec keď je január alebo február otvorený.

  • V Personalistike správne vyplňte dáta - najmä dátum nástupu, prípadne dátum ukončenia prac. pomeru a na karte 5 Dochádzka potom výmeru dovolenky. Na základe týchto údajov sa počíta nárok na dovolenku.
  • Dochádzkové aktivity pridané na mieru (Lekár sprievod, Služobná pochôdzka, ...) je potrebné v Dovolenke zohľadniť. To, aké aktivity sa vo výpočte dovolenky počítajú, nájdete v Menu užívateľ (Vaše meno vľavo hore) - Dochádzka - Dochádzkové aktivity - aktivita Dovolenka - odprac. doba pre nárok na dov. - karta 4 Ostatné.
  • Aby sa nárok na dovolenku počítal vždy správne, je systém prednastavený tak, aby pri odpracovaní aspoň 80% dĺžky smeny (tj. 0.8 dňa) počítal celý deň za riadne odpracovaný (z hľadiska výpočtov dovolenky). Tento koeficient je možné podľa potreby upraviť, a to v extrémnom prípade aj na 0%, čo by znamenalo, že aj keď je dochádzka prázdna, počíta sa deň z hľadiska dovoleniek za riadne odpracovaný. Koeficient je možné upraviť v Menu užívateľ (Vaše meno vľavo hore) - Dochádzka - Dochádzkové aktivity - aktivita Dovolenka - odprac. doba pre nárok na dov. - karta 4 Ostatné.

Čo keď sa nárok na dovolenku nevypočítal?

Pokiaľ Dovolenka - nárok nevychádza, ako očakávate, bude to najčastejšie spôsobené nesplnením jedného z bodov v odseku vyššie.

Ak však (najmä na konci roka) nechcete hľadať chybu vo vložených dátach, ale chcete jednoducho upraviť Dovolenka - nárok tak, aby namiesto nežiaducich napr. 17 dní ukazoval očakávaných 20 dní, môžete využiť pole Dovolenka - korekcia nároku, ktoré je v predvolenom stave skryté. Do poľa zapisujete hodnotu, ktorá sa pripočíta (alebo odpočíta) k nároku. Pole teda slúži na ručnú korekciu spočítaného nároku. V uvedenom prípade by ste do poľa napísali hodnotu 3 a Dovolenka - nárok sa potom zdvihne na očakávaných 20.

Pole by sa malo používať len vo výnimočných prípadoch, keď nie je žiaduce hľadať chybu vo vložených dátach a tú opraviť. Pre zobrazenie poľa Dovolenka - korekcia nároku choďte do Menu užívateľ - Dochádzka - Dochádzkové aktivity, vyberte aktivitu Dovolenka - korekcia nároku, na karte 3 Ostatné zapnite voľbu Zobraziť v agende Personalistika a uložte zmeny.

Práca s dovolenkou na začiatku roka

V agende Personalistika v karte 5 Dochádzka sa zobrazuje tabuľka, v ktorej môžete prezerať a prípadne upravovať určité hodnoty dovolenky.

Hodnoty vybraných položiek je možné ručne upravovať, hodnoty iných sa počítajú automaticky a upraviteľné nie sú. Ak je hodnota niektorej položky ručne upravená, pole bude zelené, aby bola ručná úprava na prvý pohľad zreteľná.

  • Dovolenka - výmera - Môžete ju ručne editovať. Automaticky sa sem prevedie tá hodnota, ktorá bola v minulom roku naposledy ručne zadaná. Napr. na začiatku minulého roka bola výmera 4 týždne, v priebehu minulého roka bola prepísaná na 5 týždňov, do aktuálneho roka sa prevedie 5 týždňov.

    Výpočet výmery závisí aj od dátumu narodenia zamestnanca. Podľa legislatívy má zamestnanec nárok na 1 týždeň výmery dovolenky navyše, pokiaľ dosiahol vek 33 rokov. Ak máte u užívateľov doplnené dátumy narodenia, systém túto skutočnosť prepočítava automaticky.

  • Dovolenka - nárok - Z výmery sa za pomoci polí Plánovač smien a Dátum nástupu/Dátum konca pracovného pomeru daného užívateľa vypočíta nárok na dovolenku v aktuálnom roku. Pri výpočte nároku na dovolenku sa zohľadňuje plán smien, ktorý môže byť v budúcich mesiacoch ručne upravený.
  • Dovolenka - prevedené - Automaticky prenáša hodnotu Dovolenka - zostávajúca. Tu je možnosť ju ručne editovať. V prípade, že potrebujete hromadne všetkým prepísať hodnotu prevedených dovoleniek, môžete nám zaslať tabuľku s číslom užívateľa (používaným v GIRITONE) a správnym počtom prevedených hodín. Hodnoty jednorazovo naimportujeme.
  • Dovolenka - nárok + prevedené - Sčíta systémom vypočítaný nárok na dovolenku pre aktuálny rok + prevedenú dovolenku z minulého roku. Táto suma je potom celkový počet dní, ktoré môže zamestnanec v rámci aktuálneho roka čerpať. Napr. nárok je 20 dní, prevedené 3 dny, celkom 23 dní pre aktuálny rok.
  • Dovolenka - zostávajúca - Je Dovolenka-nárok+prevedené - už čerpaná dovolenka - do budúcna plánovaná dovolenka.

    Napr. nárok je 20 dní, prevedené 3 dni, celkom 23 dní pre aktuálny rok.

    V rámci aktuálneho mesiaca januára zamestnanec čerpá 1 den dovolenky a dopredu si naplánuje dovolenku na jún v dĺžke 5 dní. Dovolenka - zostávajúca zobrazí 23 dní - 1 den - 5 dní = 17 dní.

  • Dovolenka - krátená - je editovateľné pole. Slúži na skrátenie dovolenky zamestnávateľom pre prípad, keď zamestnanec čerpá dlhodobú neschopnosť.